V první recenzi na tomto webu se podíváme na ořechový likér od Bozízovské pálenice, který jsem k této recenzi obdržel.

Ořechový likér k recenzi darovala Bozízovská pálenice

Bozízovská pálenice je rodinná společnost specializující se na komplexní služby pěstitelům ovoce – prvotním zpracováním ovoce počínaje a stočením a dodáním hotového produktu zpět pěstiteli konče.

Jak to vypadá v Bozízovké pálenici?

Zároveň ale mají svůj vlastní sortiment ovocných destilátů vyrobených z velmi kvalitního, pečlivě vybraného ovoce. Pro potřeby pěstitelů i pro jejich vlastní produkty používají zcela novou destilační aparaturu s nejmodernějším technologickým zázemím. Hlavním prvkem úspěšného zvládnutí pálení pro ně ale zůstává radost z práce a osobní nadšení pro věc.

A to je hlavní rozdíl mezi pálenkou od ostatních a tou naší, bozízovskou.

Co je ořechový likér?

Ořechový likér, je lihovina typicky vyrobená z nezralých zelených vlašských ořechů. Má kořeněnou, sotva sladkou, lehce nahořklou chuť, která koktejlům přináší hřejivou ořechovost. S vlašskými ořechy a likérem se manipuluje pomocí keramických nebo dřevěných nástrojů (aby se zabránilo oxidaci) a umístí se do alkoholového základu.

Po máčení se vlašské ořechy odstraní a alkohol se smíchá s jednoduchým sirupem. Ořechový likér má aromatickou, ale hořkosladkou chuť.

Může být domácí; vesnice a dokonce i jednotlivé rodiny mají často své vlastní (často tajné) recepty, včetně různých přísad, jako je skořice , jalovec , citrónová nebo pomerančová kůra, vanilkové lusky, kávová zrna nebo hřebíček.

Koření se přidává lehce, aby nedošlo k přebití chuti vlašských ořechů. Klasický základ tvoří čistý alkohol, ale lze použít i vodku. Ořechový likér je také komerčně dostupný v lahvové formě.

Ořechový likér recenze

Tento ořechový likér, který vyrobila Bozízovká pálenice je lahvován s 28% alkoholu. Mě se do ruky doslala placatka v objemu 200 ml, ale dělají i větší verze.

Tento likér je vytvořen výhradně dle původních receptur, které mají k dispozici. Je za studena vyrobený. Je to ořechový macerát v jemném ovocném destilátu a vzhledem k tomu, že má jen 28% alkoholu, tak je vhodný i pro ty, kteří alkoholu moc neholdují.

ořechový likér

Barva

ořechový likér

Barva likéru je tmavě ořechová. Přesně taková, jaká by měla být.

Vůně

Ve vůni cítím stopu po ovoci. Je jemná a nasládlá. Vzhledem k tomu, že se na likér používají často nezralé ořechy, tak je ve vůni cítit i taková ta klasická kyselá vůně těch zelených ořechů. Alkohol, vzhledem k malému obsahu, není ve vůni moc cítit. Je to spíše ovocné, ořechové a kyselé.

Koupit ořechový likér

Chuť

V chuti se projevují nezralé ořechy, které dávají likéru typickou hořko kyselou chuť, kterou doplňuje sladkost. Likér nepálí, má střední závěr a stopa po alkoholu je jemná. Po odpočinutí je likér příjemně sladký a nahořklý.

Pokud Vás kromě likérů zajímají i pálenky, tak se podívejte na naši recenzi na třešňovici, kterou máme rovněž od bozízovské pálenice.

Likér se dá pít samotný vzhledem k nízkému obsahu alkoholu. Můžete ho použít i do míchaných drinků – například do Ořechového Manhattanu.

Ořechový Manhattan recept

Ořechový Manhattan je hřejivý, kořeněný koktejl. Obsahuje ořechový likér a dřevitý bourbon se šťavnatým kořením sladkého vermutu.

Budete potřebovat

  • 2 díly bourbonu nebo žitné whisky nebo blended whisky
  • ½ dílu sladkého vermutu
  • ½ dílu ořechového likéru
  • 2 kapky aromatické bitteru nebo ořechového bitteru

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.